Клинична соматика

Какво е клиничната соматика?

Клиничната соматика е метод на невромускулно обучение, разработен от Томас Ханна и имащ за цел да преобучи мусулите и мускулната памет и да облекчи хронична болка.

Повечето от хроничните болки, дегенеративните процеси в ставите, повтарящи се травми и като цяло проблеми с телата ни се дължат на начина, по който използваме телата си - как стоим, седим и се движим. Всъщност, нервната система казва как да използваме телата си. Тя казва кои мускули да стягаме, кога да ги отпускаме и как да държим телата си когато седим или стоим.

Но с възрастта нервната система започва да действа по навик. Колкото повече повтаряме едн движение ии стойка, толкова по-надълбоко в нервната система се запечатва този мускулен модел. След време, тези заучени модели на движение стават несъзнателни и ние изобщо не мислим за тях. Това е мускулната памет.

Мускулната памет е нещо страхотно, разбира се, защото без нея не бихме могли да се справяме в ежедневието или да тренираме който и да било спорт. За съжаление, голяма част от моделите ни на движение не са съвсем ефективни и могат да увредят тялото - като седене прегърбени пред компютъра, например. И единственият начин да променим тези дълбоки заучени мускулни модели е да пре-обучим нервната си система.

Клиничната соматика въвлича нервната система в активен процес на обучение, който се състои в много бавни, целенасочени, фокусирани и съзнателни движения. техниките, използвани в Клиничната соматика учат нервната система как да освобождава излишно хронично мускулно напрежение, така че да се движим леко и без да увреждаме телата си.

 

Състояния, на които Клиничната соматика помага

Клиничната соматика може да облекчи и да предпази от редица функционални състояния като:

  • болки в гърба;
  • болки в коленете и/или тазобедрените стави;
  • болки в раменете и замръзнало рамо;
  • илиопсоас и пириформис синдром;
  • хиперлордоза и постурална кифоза;
  • идиопатични сколиози;
  • бурсити;
  • синдром на карпалния тунел;
  • болки във врата и мускулно  напрежение;
  • фибромиалгия;
  • болки в ставите и др.

С какво може да ми помогне Клиничната соматика?

Дори да нямате диагностицирани тези състояния, Клиничната соматика всъщност е прекрасен начин да приведете тялото си във форма и да я поддържате. Ефектът за здравето е огромен:

  • освобождаване на хронично мускулно напрежение;
  • превенция срещу повтарящи се травми;
  • превенция срещу износване на ставите;
  • подобряване на мобилността и гъвкавостта;
  • намаяване на стреса и тревожността;
  • подобрено дишане и сън;
  • по-добър баланс и стабилност;
  • подобрени спортни резултати и др.

Защо Клиничната соматика е толкова ефективна?

Клиничната соматика е много по-ефективно средство от масажите, хиропрактиката и други подобни терапии, защото тя адресира причината за Вашето състояние, а именно начинът, по койтп работи нервната Ви система.

 

Повечето терапии срещу хронични болки като масажът или хиропрактиката, са пасивни. Вие нищо не правите, докато Ви масажират. Такива терапии са приятни, разбира се, но ефектът им е краткотраен, защото причината да сте сковани или да имате болки остава.

За да има трайно облекчение и промяна, трябва да се движите активно. Само така ще формирате нови неврологични пътища, които да контролират мускулите Ви по нов начин. Това е изключително важно: трябва активно и съзнателно да се движите, за да може нервната Ви система да научи нещо. Нищо, което някой друг извършва върху Вас не може да предизвика трайна промяна!

 

Повечето терапии, независимо дали под формата на лекарства или мануални манипулации, адресират единствено симптомите на проблема. Обикновено те се фокусират да облекчат болката и дискомфорта, подход, който приема, че проблемът е само там, където изпитвате болка.  Ако Ви боли рамото, проблемът е в рамото. Затова ефектът от такива терапии е за много кратко.

В повечето случаи обаче, проблемът не е там, където Ви боли. Болката се създава от модел на мускулна работа, който включва цялото тяло. Никоя телесна част не се движи откъсната от всички останали. Всеки път като се движите, цялото тяло участва по един или друг начин, за да позволи конкретното движение. По този начин, болката в рамото Ви може да следствие от дисбаланс в таза, например. За да се справите ефективно с проблема си, трябва да се адресира причината за него.

 

 

Повечето терапии и лечения на болкови синдроми и състояния Ви правят до голяма степен зависими - от лекарствата и от самите терапии.

Клиничната соматика Ви учи как да се грижите за себе си чрез бавни и леки упражнения. Клиничната соматика се базира на вярата, че ние сами можем да се грижим за себе си и че нямаме нужда здравето ни да зависи от някой друг.

 

ПРАКТИКА С МЕН

Много често, моделите на движение (и мислене), които Ви причиняват болка или дискомфорт не са толкова очевадни. Моята работа е да ги видя, да Ви помогна да ги разпозанвате и усещате и да Ви науча как да се движите по различен начин.  

Някои неща, които трябва да знаете

 • Работя с не повече от 5-има ученика, затова може да нямам възможност да започна веднага работа с Вас. Запишете се предварително, за да си запазите час;
 • Услугите ми са достъпни, но по-скъпи от групови класове. Има много инструктори, които твърдят, че разбират от йога терапия, но реално не знаят повече от онова, което преподават в класовете си. Аз не говоря напразно, аз наистина помагам да решите проблемите си и да видите резултати;
 • За да започна работа с Вас изисквам някакъв минимум обвързване с редовни занимания. Иначе няма смисъл.
 • Заниманията ще се провеждат на място, където е удобно за Вас или и за двама ни. Това ще уговорим при първата ни среща.

 

Готови ли сте? Да започваме...

No comments yet! You be the first to comment.

Вашият коментар